SİZİ ARAYALIM
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Yerleştirilir mi? Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Balonu Yerleştirilir mi?
06.01.2017
Op. Dr. Murat Üstün

Endoskopik olarak yerleştirilen mide balonu, uygun vakalarda obezite tedavisinde yardımcı araç olarak kullanılan ameliyatsız bir metoddur. Daha önce mide ameliyatı geçirmiş kişilerde kullanılması kesinlikle kontrendikedir. Bu kural çiğnenirse mide delinmesine ve felakete neden olabilir.

Lübnan’dan Dr Chehade ve arkadaşlarının yayınladığı bir makalede, böyle bir vaka paylaşılıyor. 49 yaşındaki kadın hasta, BMI 41 değeriyle 3 yıl önce tüp mide ameliyatı geçirmiş. 30 kilo vermiş ancak gıda alımının artması sonucu 10 kilosunu geri almış. Diyet ve diğer metodlar başarısız olmuş. Takip eden doktoru tarafından 300 ml serumla doldurulan bir mide balonu yerleştirilmiş.

Hasta işlemden 2 saat sonra şiddetli karın ağrısı, hıçkırık ve kanlı kusma yakınmalarıyla bir başka merkeze başvurmuş. Balon acilen çıkarılmış ancak mide mukozasında yırtık gözlenmiş. Hastanın genel durumu iyi olduğundan yırtığın tüm tabakaları içerdiği farkedilmemiş ve gözlem amacıyla yatırılmış. 2 saat sonra hastada taşikardi, mide kanaması ve karında şişlik başlamış. Çekilen karın filminde batın içinde bolca hava olduğu gözlenmiş.

Hasta laparoskopik ameliyata alınmış, ancak ameliyat masasında tansiyon düşmeye başlamış ve açık ameliyata geçilmiş. Mide arkasında neredeyse 5 cm’e ulaşan tam kat yırtık gözlenmiş. Tamama yakın mide rezeksiyonu ve mide-barsak anastomozuna geçilmiş. Hastaya 4 ünite kan, 4 ünite plazma verilmesi gerekmiş. Sonuç olarak hastanın genel durumu toparlanmış.

Tüp mide ameliyatından sonra çeşitli nedenlerle kilo vermede başarısız olunabilir. Bunun nedenleri arasında % 50 sıklıkta önceki ameliyatın teknik olarak hatalı olması yatar. Mide fundusunun tam olarak çıkarılmaması, hiatal fıtık varlığı, normalden geniş bir tüp oluşturulması gibi.. Bunun dışında hastanın beslenme alışkanlıklarına uyum sorunları ve buna bağlı mide antrumunun genişleyerek ikinci bir depo görevi yapması ve mide posteriorundaki rugaların genişlemesi önemli bir etkendir. Beslenme ve yaşam tarzını değiştirme yönündeki çabalar işe yaramıyorsa, en ideali gastrik bypass, SADI-S veya bipartitisyon gibi bir üst metoda revizyon yapmaktır.

Birisiyle de henüz bugün konuştuğum başka merkezde tüp mide ameliytı olup, yetersiz kilo veren veya geri kilo alan hastanın en merak ettiği konu, tüp mide ameliyatından sonra mideye balon takılıp takılamayacağıdır. Hatta bazı meslekdaşlarımız tarafından bunun ciddi ciddi bir seçenek olarak düşündüğü şeklinde bilgiler de gelmektedir. Cevabım kesinlikle Hayır’dır. Tüp mide dahil olmak üzere, mide ameliyatı geçirilmiş bir hastaya asla ve asla mide balonu uygulaması yapılmamalıdır. Aksi halde, bu vakada olduğu gibi yaşamı tehdit eden komplikasyonlar gelişebilir.

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.