SİZİ ARAYALIM
Obezite Cerrahisi Sonrası Protein Tozu Kullanımı Obezite Cerrahisi Sonrası Protein Tozu Kullanımı
16.02.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Obezite Ameliyatından Sonra Protein Tozu Kullanmalı mıyız?

Canlıların temel yapıtaşı olan proteinler, vücudumuzdaki bütün biyolojik faaliyetlerde görev alırlar. Yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, süt ve süt ürünleri iyi birer protein kaynağıdır; ancak obezite cerrahisi sonrası katı gıda alımının yetersiz olduğu ilk dönemde protein ihtiyacını besinlerden karşılamak zor olabilir. Bu nedenle kişiler beslenmelerini obezite cerrahisi sonrası uygun bir protein tozu ile desteklemelidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Kadar Protein Almak Gerekir?

Obezite cerrahisi sonrası günlük protein ihtiyacı 60-80 gram kadardır. Bazı hastalarda cerrahi türü ve diğer etkenlere göre daha yüksek miktarlar gerekebilir. Alınan protein yeterli gelmezse vücut bu ihtiyacını karşılamak için kaslarını kullanır. Bu da uzun vadede kişinin yağ yerine kas kaybetmesine ve metabolizma hızının yavaşlamasına sebep olur.

Tüm Protein Tozları Aynı mıdır?

Piyasada farklı amaçlarla hazırlanmış bir çok protein tozu markası bulunur. Obezite ameliyatından sonra protein tozu tercihinizi yaparken mutlaka "bariatrik protein tozu" tercih etmelisiniz. Çünkü sporcuların kullanımı için hazırlanan protein tozlarındaki miktarlar obezite ameliyatından sonra kullanım için düşük kalabilir. Protein tozu alırken az şeker ve az yağ içeren protein tozlarını tercih edin. İdeal bir protein tozu porsiyonunda 5 gramdan az şeker ve yağ içermeli, en az 15 gram protein sağlamalıdır. Yüksek şeker içeriği hızlı gastrik boşalma olarak da bilinen dumping sendromu riskini arttırır.

Piyasadaki protein tozları genel olarak konsantre ya da izole olarak satılmaktadır. Peynir altı suyu(whey protein) izolatlarında neredeyse hiç yağ ve laktoz bulunmaz. Ayrıca kişinin diyetle alması gereken temel amino asitleri de bulundurur. Konsantre protein tozları ise laktoz içerir, elzem amino asitleri bulundurmaz.

Protein tozu mu, proteinli sütler mi?

Marketten aldığım proteinli bir süt ile 1 saşe Nutrimor Pro’yu karşılaştırdığımda 200ml’lik proteinli sütte 10 gram protein bulunurken, 1 saşe Nutrimor Pro’da 25 gram protein bulunmakta. Ayrıca protein tozunu süte karıştırarak kullandığımızda ise 1 su bardağı(200ml’lik) sütte bulunan 6 gram proteini de kullanmış oluyoruz. Böylece tek bir içimde 31 gram protein sağlayabiliyoruz.

Obezite cerrahisi sonrası sık karşılaşılan problemlerden birisi de kabızlık problemidir. Kabızlık problemi yaşayan kişiler için Baramor’un lif içerikli protein desteklerinden faydalanabilirsiniz. Cerrahi sonrası küçülen mide hacmine bağlı olarak kişi az miktarda beslenme ile gerekli vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayamamaktadır. Ayrıca emilim bozucu ameliyatlarda vitamin ve minerallerin emiliminde de azalma olacaktır. Baramor’un vitamin ve mineralden zengin protein tozları ile  bu vitamin ve mineral alımınızı destekleyebilirsiniz. Özellikle sıvı dönemde tükettiğiniz çorbaları, et veya tavuk suyu aromalı protein tozları ile yaparak hem protein alımınızı arttırıp  hem de güzel bir aroma vermiş olursunuz.

Uzun dönemde hastaların sıklıkla karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de aromalı protein tozlarından  bir süre sonra sıkılmış olmaları. Tatlı tadından dolayı protein tozlarını kullanmak istemeyen birçok hasta için NutrimorPro’nun nötr tadı oldukça iyi bir alternatif olacak!

Hazırlayan: İstanbul Bariatrik Center Psk Dyt Merve Gündüz

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.