SİZİ ARAYALIM
Obezite Cerrahisi Sonrası Kilo Verememe ve Plato Dönemi Obezite Cerrahisi Sonrası Kilo Verememe ve Plato Dönemi
16.02.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Kilo verme sürecinde obezite cerrahisi hastalarının sıklıkla yaşadığı problemlerden birisi de kilo veriminin durmasıdır. Bu dönem plato dönemi olarak adlandırılır. İnsan vücudu dengesini korumaya yönelik çalışır. Siz diyet yapmaya devam ederken, bir yerden sonra kilo veriminiz durabilir, motivasyonunuz azalabilir, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına geri dönebilirsiniz. Peki nasıl üstesinden geleceğiz? Rutininizi değiştirerek…

Protein kaynaklarınızı tekrar gözden geçirin.

Protein kaynağı olarak sadece protein shake ve barlarını kullanıyorsanız et, tavuk veya deniz ürünlerine de beslenmenizde yer açın. Vücudumuz işlenmemiş veya daha az işlenmiş besinleri sindirmeye çalışırken daha fazla enerji harcar. Bu da daha fazla kalori yakmanız anlamına gelir.

Diyetinizde esnek olun, makrobesin alımınızı değiştirin.

Diyetteki makrobesinler karbonhidrat, protein ve yağlardır. Mevcut diyetiniz karbonhidratlar bakımından zengin ise bunu farklı protein kaynakları ile değiştirin. Örneğin öğleden sonra meyve ile bir ara öğün yapıyorsanız yağlı tohum ya da yoğurt tüketebilirsiniz. Hatırlatma: Obezite cerrahisi sonrası hastalar günlük minumum 60 gram protein tüketmelidir; ancak sık egzersiz yapıyorsanız protein alımınızı %20 arttırmalısınız.

Zig-zag metodunu kullanın.

Zig-zag beslenme planı aslında bir anlamda vücudu şaşırtma yöntemidir. Her gün 1000 kcal’lik bir diyet yapıyorsanız bunu farklı günlerde arttırıp azaltabilirsiniz. Bunu yaparken bir öğününüzdeki porsiyonu yarıya indirebilir veya beslenme planınıza 1 bardak protein shake ekleyebilirsiniz. Haftalık zig-zag şu şekilde olabilir:

Pazartesi   800kcal

Salı   1100kcal

Çarşamba   700kcal

Perşembe   1000kcal

Cuma   900kcal

Cumartesi   1200kcal

Pazar   700kcal

Egzersiz rutininizi değiştirin.

Eğer çok uzun zamandır yürüyorsanız hızınızı arttırmayı deneyebilirsiniz. Yüzme, bisiklet ya da herhangi bir fitness aktivitesini yaşam tarzınıza eklemek vücudun alıştığı çalışma şeklini değiştirecektir. Düşük yoğunluklu kardiyo çalışıyorsanız, kısa süreli yüksek yoğunluklu çalışmayı deneyin.

Öğün sayınızı değiştirin.

Günde  3 öğün yemek yerine yaşam tarzınıza göre protein bakımından zengin  minik ara öğünler ekleyin. Günde 5 öğün yemek yemek, besinlerin termik etkisinin yağ yakmaya yardımcı olduğunu savunan vücut geliştiricilerinin sıklıkla kullandığı bir yöntem(özellikle proteinler).  Diğer küçük öneriler:

-Kahvaltıyı atlıyorsanız belki de taktik değiştirmenin zamanıdır.

-Ara öğünleriniz için alarm veya anımsatıcılar ekleyebilirsiniz.

-Uyku düzeni ve uyku kalitenize dikkat edin. İyi bir gece uykusu metabolizma için harikalar yaratabilir.

-Porsiyon miktarlarınız üzerinde çalışın. Doygunluk hissettiğiniz anda yemeği bıraktığınızdan emin olun.

Hazırlayan: İstanbul Bariatrik Cerrahi diyet ekibi, Psk Dyt Merve Gündüz

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.