SİZİ ARAYALIM
Kolesterol Yalanları Kolesterol Yalanları
16.02.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Düşük Yağlı Diyetler ve Kolesterol

Bir grup bilim insanı, kolesterolle ilgili bildiğimiz çoğu şeye karşı çıkıyor. Yüksek yağlı bir diyetin sağlıklı bir yaşamın anahtarı olduğunu, statin grubu ilaçları kullanmayı bırakmamız gerektiğini söylüyorlar; ancak yine önde gelen otoritelere göre bu durum sayısız cana mal olabilir.

British Journal of Sports Medicine’da yayınlanan bir araştırma büyük bir tartışma yarattı. Malhotra ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmaya göre doymuş yağların kalp hastalıkları riskini arttırdığına dair inanış hatalı. 

Yağdan Değil Şekerden Kork!

İngiltere Halk Sağlığı’nda beslenme biliminin başında bulunan Prof. Louis Levy’e göre insanları daha fazla doymuş yağ tüketimine teşvik etmek oldukça tehlikeli. Doymuş yağın fazlaca tüketimi kalp hastalıkları riskini arttırır. En önemli kaynakları ise süt-süt ürünleri, tereyağ, et ve et ürünleridir. Dünya Sağlık Örgütü, İngiliz Kalp Vakfı’ da bu düşünceleri destekliyor. Tereyağ ve peynir dengeli bir diyette ılımlı miktarlarda tüketilebilir; ancak içerdikleri doymuş yağ potansiyel olarak riskli. Çok fazla tüketimi kötü kolesterol olarak bilinen  LDL kolesterolün yükselmesine  neden olabilir.

Malhotra ve arkadaşlarına göre “Koroner arter hastalığı kronik inflamatuar bir hastalıktır, günlük 22 dakika yürüyüş ve gerçek yiyecekler yiyerek etkin bir şekilde azaltılabililir.” İngiliz Kardiyolog olan Aseem Malhotra yüksek yağlı beslenme düzeninin savunucularından biri. Yağdan korkmamanız gerektiğini, zayıflamak için yağ tüketmeniz gerektiğini söylüyor. ABD’ de yağ tüketiminin azalmasına rağmen obezitenin artmasının asıl nedeninin düşük yağlı beslenme düzenine geçiş olduğunu söylüyor.

Yağ azaltılan gıdaların tadını düzeltmek için şeker ilave edildiğini asıl yapılması gerekenin şekeri azaltmak olduğu görüşünde. Kalp krizi riskini arttıran yağların trans yağlar olduğunu, trans yağların da işlenmiş gıdalarda bolca bulunduğunu söylüyor. Bilim adamları ise fast food, margarin ve birçok hamur işi gıdada bulunan trans yağların kalp hastalıkları riskini arttırdığı araştırmalarla destekliyor.

Yayınlanan makaleye göre yaşam tarzınıza ekleyeceğiniz hafif düzenli egzersizler ve Akdeniz diyeti ile(zeytinyağı, sebze, et, kuruyemişler ve balık gibi sağlıklı yağlar bakımından zengin bir diyet) kalp hastalıkları riski azaltılabilir.  İngiliz Kalp Vakfı’nda sağlık müdürü olan Mike Knapton da Akdeniz diyetinin kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu konusunda hem fikir. Yine yapılan başka bir çalışmada yüksek kardiyovasküler risk grubunda bulunan kişilerde Akdeniz diyetinin düşük yağlı diyete oranla daha fazla düzelme sağladığı bulunmuş (Estruh ve ark, 2013).

Yine Malhotra ve arkadaşlarına göre yüksek LDL düzeyine yol açan doymuş yağa dikkat etmek yerine, atardamarların iltihaplanmasına dikkat etmenin önemli olduğu vurgulanıyor. Kardiyolog Garry Jennings LDL kolesterolü olayın dışında tutmanın, hatalı yönlendirmeye sebep olduğunu söylüyor.

Londra Üniversitesi’nde dersler veren Dr. Amitava Banerjee’ye göre ise doymuş yağları azaltmanın kardiyovasküler hastalıkları yüzde 17 oranında düşürdüğü yönündeki araştırmalar göz ardı ediliyor.

Kaynak: Estruh, R., Ros, E., Salvado, J,S ve ark, Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. The New England Journal of Medicine, 2013, 368: 1279-1290.

Hazırlayan: İstanbul Bariatrik Center Psk Dyt Merve Gündüz

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.