SİZİ ARAYALIM
BİLGİLENDİRME - Ramazan'da Oruç Tutmak İsteyen Hastalarımızın Dikkatine! BİLGİLENDİRME - Ramazan'da Oruç Tutmak İsteyen Hastalarımızın Dikkatine!
06.05.2019
Op. Dr. Murat Üstün

Ramazanda oruç tutmak isteyen bariatrik cerrahi geçirmiş hastaların dikkatine!
Cerrahi sonrası en erken bir yıl, normali 18 ay oruç tutmamanızı öneriyoruz. Ancak bu süreleri doldurmuş olsanız dahi 3 günlük su tüketiminizi, yediğiniz, içtiğiniz herşeyi miktar ve cinsleri ile not edip, doktor ve diyetisyenlerinizle paylaşarak oruç tutup tutamayacağınız hakkında bilgi alınız.

Oruç tutmanızı doktorunuz da onaylarsa ve tıbben bir mahsuru yoksa lütfen aşağıdaki sıralamaya uymaya çalışın;
Sahur: Mutlaka 2-3 adet rafadan ya da kayısı kıvamında haşlanmış yumurta ve 4-5 tane çekirdeği çıkarıldıktan sonra ortasına bol tarçın serpilmiş kuru hurma yiyebilirsiniz. Yedikten yarım saat sonra su içmeye başlayıp iki su bardağı suyu bitirdiğinizde uyuyabilirsiniz.
İftar: Bir adet bol tarçınlı kuru hurmadan sonra bir kase çorba içebilirsiniz. Yarım saat ara verdikten sonra mümkünse bol etli (Tercihen dana, kuzu, balık, tavuk veya hindi) sebzeli fırın, buğulama ya da tencere yemeği yiyebilirsiniz. Yemekten ortalama 45 dakika sonra su içmeye başlayıp yatana kadar 1.5 lt suyu bitirmelisiniz. Yatmadan önce de 1 bardak kefir içebilirsiniz. Eğer henüz bir yıllık ameliyatlı iseniz bu yazılan miktarları dahi tüketemeyebilirsiniz. Ayrıca lütfen doktorunuz/diyetisyeninizle iletişim kurarak vitamin veya protein tozu kullanmanız gerekliliğine birlikte karar veriniz.

Son olarak İftar'dan bir saat sonra 1 saat hafif başlayan tempoyu yavaş yavaş artırarak yürümenizi öneriyoruz.

Allah kabul etsin!

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.