SİZİ ARAYALIM
Antidepresanlar Kilo Aldırır mı? Antidepresanlar Kilo Aldırır mı?
16.02.2019
Op. Dr. Murat Üstün

 

Kilo vermeye çalışan ve aynı zamanda antidepresan ilaç kullanan birçok kişi, bu ilaçların iştahlarını arttırdığını farketmiştir. Kilo artışı birçok antidepresanın yan etkilerinden biridir. Çalışmalar depresyon tedavisi gören kişilerin %25 inin kilo aldığını gösteriyor; ancak ilaçtan bağımsız olarak da kişiler kilo alabiliyor. Depresyondaki kişiler daha önceden keyif aldığı aktivitelere karşı ilgisini kaybediyor, fiziksel aktivite azalıyor ve kilo alımı başlayabiliyor ya da tedavi sırasında ruh halinin düzelmesiyle birlikte iştahı artabiliyor.

            Hangi antidepresanlar kilo artışına yol açıyor?

            SELEKTİF SEROTONİN GERİ ALIM İNHİBİTÖRLERİ (SSRI)

            En çok reçete edilen ilaç grubu olan SSRI’ların ilk etkisi kilo kaybı olmakla birlikte, uzun kullanımı sonucu(1.yılın ardından) kilo alımına neden olduğuna dair araştırmalar bulunmaktadır. Kilo artışına neden olanlar:

-paroksetin(paxil)

-fluoksetin(prozac)

-sertraline(lustral)

Paroksetin hem kısa dönem, hem uzun dönem kullanımında en çok kilo artışına neden olan ilaçtır.

            TRİSİKLİK ANTİDEPRESANLAR

            İlk bulunan en eski antidepresanlar olan trisiklik antidepresanların yan etkileri de oldukça fazladır. Kilo artışına neden olanlar arasında:

-amitriptilin

-amoksapin

-desipramin

-doksepin

-imipramin

-nortriptilin

-proptriptilin

bulunmaktadır.

            MONOAMİN OKSİDAZ İNHİBİTÖRLERİ(MAOI)

            Bu ilaçlar trisiklik antidepresanların ardından bulunan ilaçlardır. İlaç kullanımı sırasında fenilalanin ve tiraminden zengin besinlerin parçalanıp atılamaması özel bir diyet uygulanmasını gerektirir. Kilo artışına neden olanlar arasında:

-fenelzin

-izokarboksazid

-tranilsipramin 

bulunmaktadır. Bunların arasında ise fenelzinin en çok kilo artışına neden olandır. Yeni bir formül olan selegilin ise tedavi sırasında kilo kaybına neden olmaktadır.

Her ilaç her bireyde aynı etkiyi yaratmayabilir, dolayısıyla ilacın etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu nedenle obezite tedavisi multidisipliner olarak ele alınmalı ve kişiye özel çözümler bir ekip tarafından üretilmelidir.

 Hazırlayan: İstanbul Bariatrik Center Psk Dyt Merve Gündüz           

SİZİ ARAYALIM
Copyright © 2019 TÜPMİDE. Tüm hakları saklıdır.